torstai 6. joulukuuta 2012

Piparkakkuja ja itsenäisyyspäivän pukuloistoa ;)

Lapsuuteni itsenäisyyspäiväperinteisiin on aina kuulunut piparien paisto ja samaa perinnettä olen jatkanut nyt vähän aikuisempanakin. Tänä itsenäisyyspäivänä leivontapuuhissa oli ensimmäistä kertaa pikkuinen apuri. Aamulla siis joululaulut raikasivat ja talo oli täynnä jouluista tuoksua.

Tällä kertaa kokeilin peruspiparien ohella myös ruispipareita. Taikinan tein tismalleen samalla ohjeella kuin peruspipareihinkin, mutta korvasin vain kaikki vehnäjauhot ruisjauhoilla. Kovin suurta eroa en lopputuloksessa huomannut. Ruispiparit ovat ehkä hitusen maukkaampia ja rapeampia. Alla olevassa kuvassa piparit ovat sekaisin eikä siitä voi oikeastaan edes erottaa, mitkä ovat ruispipareita ja mitkä tavallisia.


Helpot ja hyvät piparkakut n. 60 kpl

125 g voita
3/4 dl siirappia
1 dl sokeria
1 1/2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja/ruisjauhoja
1 tl soodaa

Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Jäähdytä seos. Lisää joukkoon muna ja jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli. Leivo piparit seuraavana päivänä ja paista 200 asteessa 5- 8  minuuttia. 


Isenäisyyspäivän juhlintaa jatkoimme iltapäivällä kahvitellen ihanien ystävien kanssa. Pikkuneiti juhlisti itsenäistä Suomea teemaan sopivassa mekossa, joka lähti matkaan viime viikonlopun mummolamatkalta. Tämä sininen ihanuus on kuulemani mukaan lähes neljäkymmentä vuotta vanha - sen ensimmäinen omistaja on ilmeisesti ollut tätini, jonka jälkeen mekkoa olen käyttänyt minä, ja nyt se on juuri sopiva meidän neidille. Tällaiset vanhat ihanuudet saisivat eksyä meille useamminkin!





Nyt istahdan sohvannurkkaan ja jatkan linnan pukuloiston tuijottamista. Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa teille kaikille!

Ja hei, käykääpä osallistumassa pipoarvontaan, jos on tarvetta uudelle pipolle! Nyt on hyvät mahdollisuudet voittaa, osallistujia on aika vähän vielä :)



4 kommenttia:

  1. Aivan ihana itsenäisyyspäivän mekko pikku neidille, tuollaset löydöt on parhaita! :) t.Jenny

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Lähetin sinulle sähköpostia tuohon kotvasia@gmail.com - osoitteeseen :-)

    upea mekkolöytö, i like!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Vastasin sulle! Sori, että kesti ja toivottavasti vastauksesta on jotakin apua. Eiks ookin ihana mekkolöytö :)

      Poista

Kiva kun jätät kommentin! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...