torstai 28. kesäkuuta 2012

Raparperipiirakkafilosofiaa

Kuten joka vuosi tähän aikaan kesästä, olen potenut viime päivinä positiivista raparperiongelmaa. Raparperiä on paljon ja jotakin siitä pitäisi tehdä. Siispä aloin jälleen etsiä täydellisen raparperipiiraan reseptiä. Aloitin haun kirjoittamalla googleen vaatimattomat sanat "paras raparperipiirakka". Haun tuloksena löysin Hans Välimäen "maailman parhaan raparperipiiraan" reseptin. Piiraan tekemiseen kului aikaa parisen tuntia, koska pohjataikinan piti antaa levätä tunnin verran jääkaapissa ja raparperienkin piti antaa maustua kanelin ja sokerin kanssa melko pitkään. Lisäksi tehtiin vielä erillinen täyte, joka kaadettiin maustuneiden raparperien päälle.

Ihan hyvää siitä tuli, mutta kyllä mielestäni piiraalle annettu maailman parhaan raparperipiirakan titteli on vähän liikaa. Vähemmälläkin vaivalla olen tehnyt vähintään yhtä hyvää piirakkaa. Miksei sitä voi ikinä uskoa, että se oma maailman paras raparperipiirakan ohje on se sama vanha, joka aikoinaan on varastettu äidin reseptivihkosesta? Miksi etsiä aina uutta ja parempaa, jos vanha on jo hyväksi havaittu? Pätee muuten moneen muuhunkin asiaan kuin raparperipiirakkaan..  Jatkossa lupaan pysyä uskollisena äidin ohjeelle, joka ei petä koskaan! Jos jotakuta kiinnostaa, Hans välimäen piirasohje löytyy tästä. Alta löytyy puolestaan minun maailman parhaan raparperipiirakan ohje. Kuvia tästä piirakasta ei valitettavasti ole, koska edellinen piirakka on syöty jo aikoja sitten.

Raparperipiiras (pellillinen)

350 g voita tai margariinia
4 dl sokeria
6 munaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

7 - 8 raparperinvartta
sokeria ja mantelilastuja

Voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja munat lisätään vaahtoon yksitellen. Leivinjauhe ja jauhot sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinaan. Taikina levitetään pellille ja päälle laitetaan kuoritut ja pilkotut raparperit sekä reilusti mantelilastuja ja sopivasti sokeria. Paistetaan uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 50 minuuttia.

Parasta jätskin kanssa.  

Jotta sekoittaisin teitä vielä hieman, laitan tähän yhden kuvan Hans Välimäen maailman parhaasta raparperipiirakasta. En tiedä, onko vika leipojassa vai kuvaajassa, mutta piirakka ei oikeastaan näytä edes erityisen herkulliselta. Se ei oikeastaan näytä raparperipiirakalta laisinkaan. Kokeilkaa jos tahdotte, mutta minä vannon silti edelleen oman vanhan piirakkareseptini nimeen. :)


2 kommenttia:

  1. Mä törmäsin tähän samaan viime viikolla ja suunnitelmissa oli kokeilla. Uumoilin että siinä saattaa käydä noin kuin sulle. Paljon leiponeena päättelin aineista ja tekotavasta, että tämä ei ole maailman paras piirakka. Taidan säästyä vaivalta ja jättäää tekemättä.

    VastaaPoista
  2. No johan on työläs ja monivaiheinen ohje..Kyllä ne vanhat hyväksihavaitut reseptit ovat parhaita näissä perinteisissä leipomuksissa. Ja juu-ei paljon raparperipiirakalta näytä :D

    VastaaPoista

Kiva kun jätät kommentin! :)