torstai 2. huhtikuuta 2015

Kynsilakalla marmoroidut pääsiäismunat

Olettekos kokeilleet kynsilakalla marmorointia? Olen nähnyt sekä tällä tavoin marmoroituja kananmunia että vähän suurempiakin esineitä. Me päätimme esikoisen kanssa aloittaa näistä munista, kun nyt kerran pääsiäinen on ihan käsillä. Kuvissa siis nuo pinkin eri sävyissä kylpevät munat on kynsilakalla marmoroituja ja nuo pari muuta on maalattu perinteisesti vesiväreillä. 

Ensin syvähköön kuppiin (sellaiseen, joka joutaa homman jälkeen roskiin) laitetaan kylmää vettä niin paljon, että marmoroitavan esineen voi upottaa kokonaan veteen. Sen jälkeen kynsilakkapulloista tipautellaan vedenpintaan lakkaa niin, että pinta suurinpiirtein täyttyy väristä. Sitten värejä voi varovasti sekoitella hammastikulla. Tämän jälkeen marmoroitava esine upotetaan veteen ja nostetaan pois. Lakan pitäisi nyt olla tarttunut esineen pintaan. Sitten esineet laitetaan kuivumaan paperin päälle. Netissä on varmaankin videoita, joissa marmorointi on kuvattu vaihe vaiheelta, jos tässä selostuksessa jäi jotakin epäselvää. :) 

Homma oli aika sotkuista, sillä upotin munat käsin veteen. Ehkä jotkut muovihanskat olivat olleet ihan kätevät, niin ei olisi tarvinnut pestä käsiä kynsilakanpoistoaineella... Jännittävää oli nostaa muna vedestä ja nähdä, millaisia kuvioita lakka oli pintaan taiteillut. Mielestäni munista tuli aika hauskoja, vaikkakin tekniikka varmasti vaatisi vielä hieman hiomista, sillä aivan kauttaaltaan lakka ei munan pintaan tarttunut.

Kovin paljoa muita pääsiäisvalmisteluita emme olekaan tehneet, sillä illlalla pakkaamme porukan autoon ja suuntaamme kohti Pohjois-Karjalaa. Tyttöjen hoidossa istuttamat pääsiäisruohotkin saavat lähteä reissuun, sillä pienet vihreät alut vasta nostelevat päitään. Ehkäpä pyhien aikaan ne innostuvat vielä vihertämään kunnolla. Kotona istuttamamme rairuohot puolestaan alkavat olla jo parhaat päivänsä nähneitä. Onnistuin kuitenkin kerrankin kasvattamaan pääsiäisruohon niin, että ehdimme siitä nauttia ainakin jotakuinkin pääsiäisen aikoihin!

Nyt pakkauspuuhiin! Mukavaa pääsiäistä kaikille! :)

3 kommenttia:

Kiva kun jätät kommentin! :)