keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Simat tulilla!

Lapsuudessani äiti teki aina vapuksi järjettömän satsin simaa, jota juotiin vielä melkoisen pitkään vapun jälkeenkin. Viimeiset pullot eivät tainneet enää edes olla ihan lapsille sopivaa kamaa.

Täksi vapuksi minäkin laitoin ihka ensimmäistä kertaa simat porisemaan. Meillä ei vielä kovin montaa simanjuojaa ole, ja siksi teinkin vähän pienemmän satsin - neljästä litrasta riittää varmasti juotavaa meidän poppoolle ja miksei muutamalle vieraallekin!

Nyt simat ovat jo pulloissa jääkaapissa odottelemassa rusinoiden pulpahtamista pintaan. Kovin tuli taas lapsuus mieleen, kun tätä sitruunaista ja sokerista juomaa pullottelin.

Siman tein Dansukkerin perinteisellä simareseptillä. Suurena sitruunan ystävänä raastoin joukkoon vielä runsaasti sitruunoiden kuorta ja pullotusvaiheessa siivilöin kuoret pois.

Jännityksellä odotan, millaista simaa viikon päästä maistellaan. Jos et ole vielä tehnyt simaa, se ehtii varmasti vieläkin valmistua vapuksi ! :)
Perinteinen vappusima

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
2 sitruunan mehu
sitruunan raastettua kuorta
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
rusinoita
sokeria

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle suureen astiaan (esim. sankoon). Lisää sitruunamehu ja loput vedestä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva pieneen määrään nestettä ja lisää muuhun nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Pullota sima ja lisää pulloihin noin 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sulje pullot esimerkiksi kumikorkeilla. Anna siman valmistua jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Jääkaapissa valmistuminen kestää noin viikon ja huoneenlämmössä noin kolme päivää. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. 

Helppoa! :)


13 kommenttia:

 1. Hieno bostaus.

  Itsekin muistan äitini vappusimat. Niin hyvää simaa en ole eläessäni saanut vaikkakin Marlin sima maistuukin hyvältä. Nykyään ei ole tehty itse simaa, mutta vaimon sisaren mies tekee hyvää simaa ja tosiaan Marlin sima on hyvää. Tykkään simasta kuin hullu puurosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllä kai kaupastakin ihan hyvää simaa saa. Osa itse tehdyn siman viehätystä on varmaankin juuri siinä tunnelmassa, joka muistuttaa lapsuudesta :)

   Poista
 2. Äidin tekemä sima oli niin parasta. Paitsi että inhosin rusinoita. Muistan kun ekan kerran maistoin kaupan simaa, niin se maistui ihan väärälle. Nyt sitä on liian tietoinen sokerin määrästä, että isoa satsia ei huvita enää juoda. Pikkusen alkoi houkuttmaan tehdä simaa tämän postauksen jälkeen. Sulla on niin kivat pullotkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh. Pullot ovat siksi niin kivat, että tehokkuuspuuskassani viime viikonloppuna palautin kaikki tyhjät lasipullot autuaasti simantekoaikeeni unohtaneena.. Jouduin siis ostaa lasipulloja kaupasta ja löysin ainoastaan noita korkillisia :)

   Poista
 3. Meillä myös äiti teki aina ihan hurjan määrän simaa. Minä en ole vielä kertaakaan innostunut sitä itse tekemään! jaa-a, pitäiskö nyt? ;)

  VastaaPoista
 4. Meillä simat valmistuu isännän käsissä. Ainoa homma, johon mä en ees saa osallistua ;) Saas nähä mitä niistä tänä vuonna tulee ;) Toivottavasti sun simat onnistuu :) -Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Meillä ei kyllä isäntää saa siman tekoon.. Kivaa vappua teidän poppoolle! :)

   Poista
  2. Samoin teille! :)

   Poista
 5. Mullakin on nyt ensimmäistä kertaa keittiössä simavärkit odottamassa :)

  VastaaPoista
 6. Ukille ja mummolle säästä maistiaisiksi!

  VastaaPoista

Kiva kun jätät kommentin! :)