sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Piiskataimien istuttaminen

Eilinen oli melkoisen tehokas päivä. Istutimme 36 metriä pensasaitaa, ja istutustouhujen huilitauolla kävin heittämässä työkavereiden kanssa Likkojen lenkin. Molempia touhuja suosi sää - ihana, kesäinen päivä kerrassaan. 

Pensasaidan istutimme siis yhdessä naapureiden kanssa. Lajikkeeksi valikoitui naapurin ehdottama koristearonia. Tästä puskasta minulla ei ole juurikaan kokemusta, mutta sen tiedän, että ainakin syysväri on upea.

Aluksi tonttien rajalle jyrsittiin puutarhajyrsimellä noin 60 cm leveä ura, joka sitten täytettiin kukkuralleen uudella mullalla. Tämän jälkeen päälle levitettiin tumma suodatinkangas, johon 35 cm:n välein tehtiin ristikkäisviillot mattopuukolla. (Näin tiheä istustusväli on hyvä, jos aikoo tehdä aidasta leikattavan) Sitten viiltojen kohdalle kaivettiin kuopat, jotka kasteltiin hyvin. Tämän jälkeen piiskataimet iskettiin kuoppiin ja kuopista kaivettu multa tiivistettiin varovasti taimen ympärille. Hieman vielä ylimääräistäkin multaa laitettiin taimen ympärille, jotta istutuskohtaan ei jää kuoppaa, johon vesi jäisi seisomaan. Lopuksi koko komeus vielä peitettiin reilulla katekerroksella. Toivon, että suodatinkangas ja reilu katekerros estävät enimpien rikkaruohojen kasvun ainakin muutaman seuraavan vuoden ajan.

Piiskataimet näyttävät nyt vielä aika onnettomilta. Seuraavaksi ne pitäisi vielä leikata, jotta haaroittuminen alkaisi. Toinen puutarhuri käski leikata heti istutuksen jälkeen ja toinen oli taas sitä mieltä, että leikkaus kannattaa tehdä vasta vähän aikaa istutuksen jälkeen. Sitä en tiedä, mikä tämä  "vähän aikaa" mahtaa olla. Oliskos teissä lukijoissa asiaa tuntevia? ;)

Nähtäväksi jää, millainen aita tuosta kasvaa ja kuinka kauan se ylipäätään ottaa aikaa, että taimet kasvavat edes hieman pensasaitaa muistuttavaksi. Syksyllä tai viimeistään ensi syksynä olisi luvassa toiset 36 metriä..Huomenna alkaisi loppurutistus töissä. Kivaa viikkoa teille kaikille! :)

6 kommenttia:

 1. Mukavaa kesä puuhaa ollut :-) Varmasti tulee hieno :-)

  Mukavaa alkuviikkoa sinulle myös :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhatouhut on kyllä hyvällä säällä kivoja!:)

   Poista
 2. Likkojen lenkille menen minäkin, mutta vasta elokuussa. Me istutettiin pitkästi koristearonia-aitaa toissa kesänä ja todella hyvin on kasvanut. Syysväri on kyllä upea. Meille sanottiin puutarhalta, ettei katekerrosta kannata ensimmäisenä kesänä laittaa..näin toimittiin. Mutta tuskinpa siitä on haittaa ja varmaan istutustyylejä on monia. Mukavaa kesän jatkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tapahtuma oli kyllä se Likkojen lenkki ja varsinkin kun keli oli niin kohdallaan.

   Kiva kuulla,että aronia on kasvanut hyvin. Mihinköhän se kate sitten vaikuttaa..? Meille ei puutarhuri siitä tosiaan sanonut mitään. Katsotaan kuinka käy :)

   Poista
 3. Aronia on aivan ihana kasvi! Upean näköinen ja maistuu erityisesti hyytelönä. Meillä on pihassa valtavan suuri, todella vanha aroniapensas, joka tuottaa paljon marjoja minulle mehuiksi ja hyytelöiksi sekä linnuille syysravinnoksi. Suosittelen niitä säännöllisiä leikkaamisia, jotta aidasta tulee siisti. Meillä olevan vanhan pensaan uudistaminen on monen vuoden homma. Onneksi pyysin tänä keväänä apua ammattilaiselta, niin tulee tehtyä oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aroniahyytelöä en olekaan koskaan maistanut! Sitä täytynee kokeilla, jahka piiskat kasvavat siihen pisteeseen, että ne jonkinmoista satoa tuottavat :)

   Poista

Kiva kun jätät kommentin! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...