Lapsuudessani äiti teki aina vapuksi järjettömän satsin simaa, jota juotiin vielä melkoisen pitkään vapun jälkeenkin. Viimeiset pullot eivät tainneet enää edes olla ihan lapsille sopivaa kamaa.
Täksi vapuksi minäkin laitoin ihka ensimmäistä kertaa simat porisemaan. Meillä ei vielä kovin montaa simanjuojaa ole, ja siksi teinkin vähän pienemmän satsin - neljästä litrasta riittää varmasti juotavaa meidän poppoolle ja miksei muutamalle vieraallekin!
Nyt simat ovat jo pulloissa jääkaapissa odottelemassa rusinoiden pulpahtamista pintaan. Kovin tuli taas lapsuus mieleen, kun tätä sitruunaista ja sokerista juomaa pullottelin.
Siman tein
Dansukkerin perinteisellä simareseptillä. Suurena sitruunan ystävänä raastoin joukkoon vielä runsaasti sitruunoiden kuorta ja pullotusvaiheessa siivilöin kuoret pois.
Jännityksellä odotan, millaista simaa viikon päästä maistellaan. Jos et ole vielä tehnyt simaa, se ehtii varmasti vieläkin valmistua vapuksi ! :)
Perinteinen vappusima
4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
2 sitruunan mehu
sitruunan raastettua kuorta
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
rusinoita
sokeria
Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle suureen astiaan (esim. sankoon). Lisää sitruunamehu ja loput vedestä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva pieneen määrään nestettä ja lisää muuhun nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Pullota sima ja lisää pulloihin noin 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sulje pullot esimerkiksi kumikorkeilla. Anna siman valmistua jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Jääkaapissa valmistuminen kestää noin viikon ja huoneenlämmössä noin kolme päivää. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.
Helppoa! :)