perjantai 11. huhtikuuta 2014

Virpomisvitsamietteitä

Milloin teillä virvotaan? Tulevana sunnuntaina vai vasta viikon päästä lauantaina? Itse olen kotoisin kunnasta, joka sijaitsee itäisten ja läntisten perinteiden välissä. Olin lapsena (ja olen edelleenkin) vähän hämilläni siitä, koska oikeasti pitäisi virpoa. Minä virvoin lapsena palmusunnuntaina, mutta ovellamme kävi virpojia  trulleja vielä lankalauantainakin.

Meidän lapsemme eivät taida vielä tänä pääsiäisenä virpoa, mutta olemme kyllä varustatuneet pääsiäisherkuin ovellamme käyviä virpojia varten. Mielelläni myös palkitsen pienet virpojat, mikäli heiltä vastineeksi saataviin virpomisvitsoihin on nähty edes vähän vaivaa. Itse väkersin lapsena jokaiseen vitsaan hienot silkkipaperikoristeet, ja vitsat hyväksytettiin äidillä. Ne oksat, joissa koristeita ei ollut tarpeeksi, joutuivat uuteen käsittelyyn. 

Tällä papatuksella en nyt todellakaan tarkoita, että äidin pitää tehdä vitsat lapsille tai että vitsojen täytyy olla ennennäkemättömän hienoja. Jokainen pieni virpoja tehkööt vitsansa tai osallistukoot niiden tekoon ikätasonsa mukaan. Kovin hyvällä mielellä en sen sijaan jaa munia koululaisporukoille, joilta saan vastineeksi yhden surkean piiskan, jossa roikkuu pari hassua höyhentä. 


Meillä ei pääsiäisoksia ole vielä koristeltu, mutta lenkillä nappasimme mukaan tienposkesta muutaman pajunoksan, joihin ripustin roikkumaan kastejuhlien koristeeksi tehdyt pikkupompomit. Ne näyttävät oikeastaan aika hauskoilta, ja voikin olla, että teen tämän pääsiäisen oksiin vielä muutaman pompomin lisää. Näitä ei vielä vajaa kolmevuotias osaa tehdä, joten hän koristelkoon oksia vielä ihan perinteisin höyhenkoristein.


Kuvista muuten huomaa, että kastejuhlien kukkaset ovat jo lakastuneet eikä pääsisäisruohokaan vielä viherrä. En ole tainnut vielä kertaakaan saada kylvettyä pääsiäisruohoa ajoissa - haitanneeko tuo?

Mukavaa viikonloppua sinulle!

9 kommenttia:

 1. Sunnuntaina. Sama juttu täällä, ruohon kylväminen jää aina viime tippaan. Vasta eilen laitettiin...Kauniita nuo pom pomit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Pompomit ovat kyllä kivoja ja tosi helppoja tehdä itse :)

   Poista
 2. Minä olen kotoisin trullialueelta, jolloin siis lauantai oli SE päivä. Jyväskylässä se on toki virpomispäivä, eli sunnuntain. Nyt vähän salaa paheksun sitä, että nämä kaksi perinnettä menee sekaisin ja Lakeudellakin trullit virpovat :O Meidän lapsemme ovat onnekkaita sillä sunnuntaina virvotaan täällä Jyväskylässä ja pääsiäiseksi mennään Pohjanmaalle, jolloin trullitellaan. Voitteko kuvitella sitä sokeriöveriä, kun vielä sukulaiset laittavat näille parastaan! Viime vuonna kaikki lelut jaksettiin munista kaivaa, mutta suklaata eivät edes lapset jaksaneet mittaansa enempää :D

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasin Paula tähän sun kommenttiisi, mutta se meni vahingossa kommentiksi tuonne alemmaksi..

   Poista
 3. Onpas ihana koristeluidea!
  Meillä virvotaan sunnuntaina, mutta joskus on ollut sairastelun takia päivä vähän myöhemminkin.
  Meilläpäin käy täällä aika vähän virpojia, mutta olen kuitenkin varustautunut siltä varalta, että pari tuttua lasta sattuu poikkeamaan.

  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllähän sitä esim.isovanhemmille tai muille sukulaisille voi joku muukin päivä käydä virpomassa, jos niin onnettomasti käy, että sairastuu.. Ihan kenen tahansa oville ei ehkä kuitenkaan kannata mennä, muulloin kuin oikeina virpomis-/trullittelupäivinä :)

   Poista
 4. Niin totta, mullahan nämä perinteet menevät todella onnettomasti sekaisin, kun puhun lankalauantain virpojista, vaikka tiedän niiden olevan trulleja. Taidan kuitenkin olla enemmän itäsuomalainen... :D Tunnustettakoon, että olen kerran lapsena heilutellut myös vitsoja molempina päivinä - tajusin sentään eri taloissa käydä..

  VastaaPoista
 5. Täällä lapset vielä sen verran pieniä että virpomiset odottakoon ensi vuoteen. Mutta itse olen lapsena palmusunnuntaina virponut. Vaan minne lie noidat kadonneet - pari hassua kävi vain sunnuntaina ovella. Toisaalta, onneksi ei enempää, sillä lahopäänä olin unohtanut varautua virpojiin..

  VastaaPoista

Kiva kun jätät kommentin! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...