perjantai 3. tammikuuta 2014

M niin kuin marenki

Uuden vuoden Key Lime Piestä jääneet valkuaiset käytin tänään marenkeihin. Jotkut pitävät marenkien tekoa vaikeana, mutta muutaman kerran niitä tehneenä en ole vielä onnistunut töppäämään kovin pahasti. Olennaisinta on ehkä keltuaisten ja valkuaisten tarkka erottelu, valkuaisten ja sokerin vatkaaminen kiinteäksi, kiiltäväksi vaahdoksi ja pitkä paistoaika alhaisessa lämpötilassa. 

Marengit säilyvät hyvin tiiviissä kannellisessa purkissa ja ne sopivat hyvin kakkujen koristeeksi tai vaikkapa jäätelön ja marjojen kanssa tarjottavaksi. Toki marengit maistuvat sellaisenaankin ja ovat oikea kahvipöydän kaunistus. Pieni sokerihiiri oli myös sitä mieltä, että marengit ovat erihyviä. Viidestä valkuaisesta syntyi pari pellillistä marenkeja, ja uskaltauduin paistamaan ne jopa kiertoilmalla. Puolikkaaseen marenkivaahtoon lisäsin pari teelusikallista punaista elintarvikeväriä, ja lopputuloksena olikin ihanan hempeitä prinsessamarenkeja.

Marengit n. 40 kpl

5 valkuaista
3 dl sokeria (itse käytin erikoishienoa sokeria)
1 tl punaista elintarvikeväriä

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Jos haluat marenkeihin väriä, lisää tässä vaiheessa elintarvikeväri ja vatkaa vielä massa tasaväriseksi. 

Pursota marengit pellille leivinpaperin päälle ja paista 125 asteessa noin 45 minuuttia. Jos käytössäsi on kiertoilma, voit paistaa molemmat pellit yhtäaikaa, mutta laske tällöin uunin lämpötilaa noin 110 asteeseen. 


Herkullista viikonloppua! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun jätät kommentin! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...