sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Sosekeittoa ja siemennäkkäriä

Vaikka julisitinkin viikolla, etten erityisemmin pidä ruuanlaitosta, ruokaa on kuitenkin tehtävä. Siispä pyrin tekemään ruokaa usein niin paljon kerralla, että siitä syö useamman aterian. Viime viikolla tein heti alkuviikosta ison satsin kasvissosekeittoa, jonka yhtenä raaka-aineena käytin kesäkurpitsaa. 


Vinkin tähän keittoon sain naapurilta. Keittoon laitoin kesäkurpitsaa, porkkanaa, perunaa ja sipulia. Kolmea ensimmäistä laitoin suurin piirtein saman verran kaikkia. Sipulia puolestaan laitoin yhden keskikokoisen. Nämä sitten keitin pehmeäksi suolalla maustetussa vedessä ja soseutin koko helahoidon sauvasekoittimella. Sitten lisäsin puoli pakettia Koskenlaskijaa, vähän pippuria ja lorauksen sweet chili -kastiketta. Lisäkkeeksi paahdoin kurpitsansiemeniä ja pekonia. Ai että, tästä tuli asteen verran tavallista fiinimpi kasvissosekeitto!

Kylkeen tein vielä ihanaa siemennäkkäriä, jonka ohje on myös alkujaan naapurilta saatu. Tätä olen tehnyt jo useamman kerran, sillä isokin satsi tulee syötyä melko nopeasti. Omassa versiossani vaihtelin vähän siemeniä sen mukaan, mitä kaapissa oli, mutta alkuperäinen ohje kuuluu näin:

Siemennäkkäri (kaksi pellillistä)

4 dl tattarijauhoja
1 dl pellavansiemeniä
2 dl seesaminsiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä
2 tl suolaa
5 dl vettä
1 dl öljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Levitä taikina leivinpaperin päälle, kahdelle pellille ohueksi kerrokseksi. Helpointa tämä on, jos taikina on melko löysää. Voit siis lisätä taikinaan vettä niin paljon, että se on kaadettavissa ja nuolijalla levitettävissä. Paista 150 asteessa tunti. Itse paistoin molemmat pellit yhtä aikaa kiertoilmauunissa. Uunista otettaessa näkkäri kuuluu olla rapsakkaa kauttaaltaan. 

Siemenet voi paahtaa aluksi pannulla niin halutessaan. Näin niistä saa irti kaiken mahdollisen maun. Itse olen laiska ja heitän yleensä siemenet sellaisenaan taikinaan. Hyvää tulee niinkin! 



Täällä viikonloppuun on kuulunut monenmoista. Perjantaina myrsky ulvoi nurkissa, lennätti trampoliinin metsään monen kymmenen metrin päähän ja repi katolta peltejä. Eilen päivällä pääsin nauttimaan teatterista ja hyvästä kirjallisuudesta. Iltaa vietimme perheen kanssa pizzaa syöden ja saunoen. Tänään olisi vuorossa vielä yhdet pihasynttärit! 

Hauskaa tulevaa viikkoa! :)


6 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä, pitääpä laittaa kokeiluun. Koskenlaskijaa täältä Saksasta ei tosin saa, mutta eiköhän jotain muuta löydy tilalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen, että mikä tahansa sulatejuusto on tähän hyvä! :)

      Poista
  2. Herkulta näyttävät, sekä keitto että näkkäri! Pienin muutoksin sopisivat myös mulle, täytyypä testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä! Näkkäri varsinkin on herkkua ja menee ihan sipseistäkin, jos tekee tarpeeksi ohutta! :)

      Poista
  3. Oi, tätä näkkärireseptiä mä olenkin odottanut!

    VastaaPoista

Kiva kun jätät kommentin! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...