sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Miksi juoksen?

Pidempään blogiani seuranneet lukijat tietävät, että viime syksynä osallistuin Iwellon hyvinvointiprojektiin, jossa tutustuin kivoihin ihmisiin, sain uusia treenivinkkejä ja rutkasti hyvää mieltä. Toinen viime syksyn huippukohta oli syyskuussa juostu puolimaraton, josta selvisin kunnialla läpi. 

Juoksu ei kuitenkaan jäänyt siihen, vaan peruskuntoa olen koettanut pitää yllä koko talven kevyillä hölkkälenkeillä. Parin viimeisen kuukauden projektina on ollut kohottaa kuntoa toukokuun puolessa välissä juostavaa Helsinki City Runia varten. 

Juoksuharrastus on kirkkaasti kärjessä, jos mietin asioita, joiden ansiosta hyvinvointini on viimeisten vuosien aikana lisääntynyt. En tiedä, olenko koskaan tuntenut kroppaani yhtä pystyväksi ja hyvinvoivaksi kuin nyt, vaikka olenkin harrastanut yhtä jos toista liikuntalajia elämäni aikana. 

Aloitin säännöllisen juoksun nuoremman tyttäreni ollessa vauva. Oli saatava jostakin lisäenergiaa korvaamaan menetettyjä yöunia. Oli päästävä karkuun ahdistusta, jonka aiheutti olo siitä, etten ollut muuta kuin vaatimuksia vaatimusten perään täyttävä väsynyt äiti. Oli päästävä olemaan ajattelematta mitään. Toisaalta oli päästävä kuulemaan omia ajatuksiaan. Oli myös päästävä ylläpitämään tärkeitä sosiaalisia suhteita ja juttelemaan aikuisten kesken ilman keskeytyksiä. 

Kaikkea tätä juoksu tarjosi silloin. Yksin napit korvilla juostessani saatoin olla ajattelematta mitään. Toisaalta juostessani hiljaisuutta kuunnellen saatoin punnita omia, ajoittain aika raskaitakin ajatuksia, ja saattaa ne oikeisiin mittasuhteisiinsa. Toisaalta ystävän kanssa juostessa maailma parantui urakalla. Mitä kauemmin jaksoin juosta, sitä vahvemmaksi tunsin itseni niin henkisesti kuin fyysisestikin. 

Samoja asioita juoksulta saan edelleen. Enää en oikeastaan kaipaa kovin usein lenkkejä yksin omien ajatusteni seurassa. Tämä kertonee siitä, että vauvavuoden väsymys ja hormonivaihtelut ovat tasoittuneet ja tilalla alkaa olla normaali minäni. Nykyään mieluummin juoksenkin seurassa. On onni, että minulla on niin monta mahtavaa juoksukaveria! Yksi lähti pari vuotta sitten varovasti ensimmäisille yhteislenkeille, ehkä jopa ensimmäisille juoksulenkeilleen ikinä, ja muutaman viikon päästä juoksemme yhdessä puolimaratonin. Tänään juoksimme kokeeksi 17 km hyvällä vauhdilla, ja voitte arvata, että onnistumisen kokemus oli yhteinen! 

Lasten saamisen jälkeen kaikki liikunta on ollut minulle enemmän tai vähemmän pakkopullaa. "Pitäisi lenkkeillä" tai "pitäisi käydä salilla" -ajatukset ovat olleet mielessä yleisimmin, kun olen ajatellut liikuntaa. Nyt olen kuitenkin tilanteessa, jossa ajattelen: "Haluan lenkille" ja "kunpa ehtisin tänään liikkumaan". Aika usein teemmekin miehen kanssa läpsystä vaihdon, jotta kumpikin pääsisi oman harrastuksensa pariin. Minä aloitan lasten nukutuksen juoksutrikoot päällä, ja kun auto kurvaa pihaan, vaihtuu nukutusvuoro, ja minä lähden lenkilleni. Usein lenkkiseurueeseen liittyy yksi tai useampi samalla kadulla asuva, hyvin samanlaista elämäntilannetta elävä nainen. Ei haittaa, vaikka kello on jo lähellä yhdeksää, ulkona on pimeää ja taivaalta tulee räntää. Sellaisessakin kelissä juokseminen on voimauttava kokemus. Onneksi nyt illat ovat jo valoisia, tiet kuivia ja kelikin usein mitä mainioin yöjuoksuun! ;) 

Tulevalle kesälle toivonkin hyviä juoksukilometrejä niin mulle kuin sullekin! 


perjantai 8. huhtikuuta 2016

Kirjahyllyinspiraatiota

Kirjat ovat aina olleet minulle tärkeitä. Lukeminen on rakas harrastukseni, mutta se myös kuuluu olennaisesti työhöni. Kirjat ovat mielestäni myös kauniita. Siispä niitä ei tarvitse peitellä sisustuksellisten ratkaisujen takia. 

Entisessä kodissamme kirjoja säilytettiin lasiovisissa kirjakaapeissa. Kun muutimme tähän kotiin, eivät kaapit oikein tahtoneet löytää paikaansa, ja päädyin myymään ne pari vuotta sitten. Siitä lähtien kirjoja on säilytetty surullisesti päällekkäin liian pienessä hyllyssä makuuhuoneessamme.

Oikeastaan vasta nyt sain inspraation alkaa tutkailemaan uutta säilytysratkaisua. Yläkerran aulassamme olisi täydellinen paikka kirjahyllylle ja lukunurkkaukselle. Avohyllyt ovat alkaneet miellyttää silmää kovasti. Alle kokosin muutaman inspiraatiokuvan. Niistä huokuu jonkilainen boheemius, josta pidän. En tiedä, olisivatko avohyllyt lopulta kovin fiksu valinta, ne kun tuppaavat keräämään pölyä ja alkavat herkästi näyttämään siivottomilta. Silti. 

Miten teillä säilytetään kirjoja? Avohyllyssä vai ovien takana? Piilossa vai kunniapaikalla? 


kuva TÄÄLTÄ


kuva TÄÄLTÄ


kuva TÄÄLTÄ

Pinterest-seinälleni olen koonnut lisää kirjahyllykuvia. Käy kurkkaamassa, jos kiinnostaa! 


maanantai 4. huhtikuuta 2016

Taskutunika tytölle

Myös ompelukone on pyyhitty pölyistä, ja ompeluinnostus alkaa nostaa päätään. Isompi neiti on taas hujahtanut pituutta talven aikana, ja sen muuten huomaa selvästi, kun syksyllä ostetut legginsit ovatkin yhtäkkiä 3/4-lahkeiset. 

Ompelisin mieluusti kaikki lasten vaatteet itse, mutta moiseen ei tahdo olla aikaa. Jotakin aina välillä kuitenkin saan tehtyä, ja siitä esimerkkinä on tämä tunika, joka päällä muutaman kuukauden vajaa viisvee poseeraa alla olevissa kuvissa. Ei irronnut hymyä. Kaava on Ottobre-lehden numerosta 6/2014. Kuvissa se ei hyvin näy, mutta edessä on pienet taskut.

Muita ompeluksiani olen esitelyt esimerkiksi postauksissa Mistä on pienet tytöt tehty? ja Kesätunika  sekä Ruskamekko aikuiselle ja Siskoksesta siskoksille. Käyhän lukaisemassa, jos ompeluhommat kiinnostavat! 

Rusettipipojakin on kovasti kyselty taas, ja joku onkin ehkä saattanut ihmetellä, miksi kauppa on edelleen joulutauolla. Aika ei oikein tahtonut riittää tilausten ompelemiseen, eikä perhe-elämän ja töiden jälkeen talven pimeinä iltoina oikeastaan oikein ylimääräistä energiaakaan moiseen ollut. Nyt on pieni erä kuitenkin työn alla niin pitsipipoja kuin rusettipipojakin, ja myyntiin ne tulevat, kunhan valmistuvat. Toivottavasti pian, sillä pipokelit on just nyt! Täältä ja täältä voit käydä kurkkaamassa, millaisia pipoja viime keväänä ja syksynä ompelin. 

Mukavaa viikkoa!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...