tiistai 15. joulukuuta 2015

Jouluiloa!

Kuten olette ehkä huomanneet, Kotvasissa on ollut hiljaista. Elämä on silti ollut täyttä. On tehty töitä, lenkkeilty, ommeltu, leikitty ja leivottu. Jouluvalmisteluitakin on tehty. Kirjoiteltu kortteja, paketoitu paketteja ja pikkuhiljaa koristeltu kotia jouluisaksi. Piparkakkutalokin odottaa tuhoojiaan. On vietetty pikkujouluja niin lasten kuin aikuistenkin kesken, ja tänään illalla lauletaan lasten kauneimmat joululaulut. Vielä monta touhukasta päivää ennen aattoa on luvassa. 

Blogista tämä elämä ei ole tämän joulun alla välittynyt, ja valinta oli oikeastaan tietoinen. Joskus vähemmän on enemmän. Kun jostain touhusta luopuu, ehtii enemmän jotain muuta. Siispä tämä postaus on vuoden 2015 viimeinen. 

Ihanaa, rentouttavaa ja riemukasta joulua kaikille teille ja mahtavaa tulevaa vuotta!

Kuva: Kari Eskelinentiistai 10. marraskuuta 2015

Saunomista, hemmottelua ja herkuttelua

Parin viikon takainen IWELLOjengin hemmottelupäivä jatkui tankotanssitunnin jälkeen rennoissa merkeissä. Suuntasimme nimittäin seuravaksi Jyväskylän keskustassa sijaitsevan ravintola Boho & Keittiön saunatilaan freesautumaan. Saunomisen lomassa saimme kokeilla Golden Day Span hemmottelutuotteita, joista kotiinviemiseksi saimme silmänympäryksille tarkoitetut 24 karaatin kultakollageeninaamiot. Melkoista luksusta, vai mitä!? Täytyy testata  teho jonkun huonosti nukutun yön jälkeen! ;)

Pikaisen pynttäytymisen jälkeen siirryimme odotetulle illalliselle ihanaan Ravintola Harmooniin, joka sijaitsee Jyväskylän Matkakeskusta vastapäätä, vanhassa harmoonitehtaassa. Harmooni on miljööltään melkoisen upea, ja sen yrittäjät ovatkin tehneet valtavan työn palauttaakseen rakennuksen arvoiseensa ilmeeseen. Harmoonista olen kirjoitellut aiemmin myös TÄSSÄ POSTAUKSESSA, jonka kuvituksena on kuvia rakennuksen ylemmässä kerroksessa sijaitsevasta salista. 

Tällä kertaa illastimme tunnelmallisessa kellariravintolassa, jossa saimme maistella muutamaa erilaista alkupalaa, pääruokaa ja jälkiruokaa sekä kolmea annoksiin sopivaa viiniä. Alkuruoaksi nautimme muun muassa kuoreita, pääruoaksi sorsaa ja jälkiruoaksi ihanaa vispipuuroa. Kuinka hyvältä ja juhlavalta melko arkinen vispipuuro voikaan maistua, kun sitä höystää marenkimurusilla ja kermalla! Harmoonin makuja vois luonnehtia nimenomaan aidoiksi. Ála carte -listan annoksissa käytetään kunkin sesongin makuja ja lähituottajien raaka-aineita. Tiiliseinät, maalaukset, kaunis kattaus ja upea jugendrakennus viimeistelevät makuelämyksen! Hemmottelupäivä oli kaikin puolin onnistunut. Sopivasti liikuntaa, itsensä ylittämistä, hersyvää seuraa, hemmottelua ja makuelämyksiä - mikä mahtava resepti muistorikkaalle päivälle! 

Kiitos Kerttu, joka päivän junailit! Lisäksi suurkiitos De Cafelle maittavasta salaattilounaasta, Ready Set Polelle huikean kivasta kokemuksesta tankotanssin maailmassa, Ravintola Boho & Keittiölle mahdollisuudesta rentoutua saunan lämmössä, Golden Day Spalle hemmottelutuotteista, Ravintola Harmoonille kokonaisvaltaisesta elämyksestä makujen maailmassa, valokuvaaja Tero Takalo-Eskolalle hienoista kuvista, joita osa tämänkin postauksen kuvista on (omani on merkitty Kotvasia-logolla), ja vielä Body Shopille sekä Hartwallille, jotka takasivat sen, että hemmottelu ei loppunut yhteen päivään. ;)
Näihin kuviin, näihin tunnelmiin - aika mahtavia naisia, vai mitä!? Erityiskiitos siis vielä kaikille näille: Kertulle, Niinalle, Tiialle, Melinalle, Elinalle, Heidille, Essille, Lauralle ja Piretille

maanantai 2. marraskuuta 2015

Helppo neulehuivi lapselle

Nyt se on taas alkanut - jokasyksyinen tarve neuloa. Tällä kertaa ensimmäisenä puikoille pääsi isosikon kaulahuivi, sillä neidin vaatekaapissa selkeästi oli sellaisen mentävä aukko. Tapani mukaan etsin mahdollisimman helpon ohjeen, sellaisen, jota osaa neuloa aivot narikassakin. TÄSTÄ ohjeesta lähdin siis soveltamaan lapsen kaulaan sopivaa mallia. 

Aluksi luodaan 15 silmukkaa puikoille numero 7. Sen jälkeen  neulotaan 2 oikein, 1 oikein kiertäen ja 1 nurin. Tätä jatketaan, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa, jotka neulotaan oikein. Sama toistetaan myös nurjalla. Kerroksia jatketaan kerä loppuun, jonka jälkeen huivi päätellään. Jos haluaa tehdä pidemmän tai tuubimallisen huivin, voi toki neuloa pidempäänkin. Yhdestä kerästä tuli tällä ohjeella kertaalleen solmittava huivi neljävuotiaalle. Pidempi huivi toki kiepsahtaisi kaulan ympäri useammin.

Lankana käytin Novitan Hile-lankaa, joka on mukavan paksua ja pehmeää. Hile tuo huiviin aavistuksen juhlavuutta. Tämä sopi meille hyvin, sillä huivi on tarkoitettu nimenomaan niihin vähän parempiin menoihin. 

Seuraavaksi samasta langasta pitäisi tehdä myssy. Olisiko jollakulla vinkata helppoa myssyohjetta? 
maanantai 26. lokakuuta 2015

Itsensä haastamista tangolla ja muuta mukavaa IWELLOjengin hemmottelupäivässä

Lauantai oli kauan odotettu ja kiva päivä! Silloin veimme IWELLOjengimme kanssa kymmenen viikon mittaisen hyvinvointiprojektimme päätökseen ja melkoisen tyylikkäästi sen teimmekin. Kerttu oli nimittäin junaillut meille ihanan hemmottelupäivän, jonka aikana pääsimme hetkiseksi irtautumaan arjen pyörityksestä.

Aamun aloitimme reippaasti IWELLOn valmentajan Hennan kanssa testailemalla, millaisiin tuloksiin kymmenen viikon aikana olimme päässeet. Teimme samat kuntotestit kuin ensimmäisellä tapaamisella ja taisimme kaikki päästä alkutestejä parempii suorituksiin. Viimeisiä fiiliksiä hyvinvointiprojektista kirjoittelen teille ihan erillisessä postauksessa tuonnempana. Nyt keskitytään nimittäin muihin juttuihin!

Testien jälkeen nimittäin siirryimme salaattilounaalle Jyväskylän Torikeskuksessa sijaitsevaan Sisustuskahvila De Cafehen, jonka tiskit notkuivat mitä ihanampia herkkuja. Tällä kertaa kuitenkin nautimme terveelliset salaatit, sillä päivän ohjelmaan ei kovin raskas herkuttelu olisi sopinut. Valitsemani kana-vuohenjuustosalaatti oli oikein maistuva, mutta erinomaisilta näyttivät myös muut salaattilistalla tarjolla olevat annokset. De Cafe on miljöönä mielenkiintoinen, sillä syömisen lomassa voi tutkailla, mitä kaikkea ihanaa kahvilassa on myynnissä. Valikoimassa nimittäin on yhtä jos toista kaunista sisustustavaraa, ja taisivatpa kahvilan tuolitkin olla myynnissä.

Jos en olisi muutamia vuosia sitten tutustunut päivän seuraavaan ohjelmanumeroon, olisin varmaankin kääntynyt kannoiltani kuullessani, mitä on luvassa. Olimme nimittäin menossa tankotanssimaan! Sanaa "tanssi" on hyvin hankalaa liittää minuun, sillä minulla todellakin on kaksi vasenta jalkaa ja rytmitajullakaan tätä naista ei ole liiemmin lahjottu. Omissa polttareissani viisi vuotta sitten kuitenkin pääsin kokeilemaan lajia edellisen kerran ja tuolloin alkujärkytykseni jälkeen olinkin yllättäen aika innoissani. Tankotanssin alkeita opetellessa koreografia ei ole se, mistä liikkeele lähdetään, vaan tärkeämpää on kehonhallinta. 

Tankotanssitunnin meille tarjosi tanssikoulu Ready Set Pole, jolla on tanssikoulut Jyväskylässä ja Kuopiossa. Ready Set Polella pääsee harrastamaan tankotanssin lisäksi ilmajoogaa ja rengastrapetsia. Tunnit ovat pienryhmätunteja ja niitä järjestetään vasta-alkajista pidemmälle edenneisiin. 


Minun taidonnäytteeni kuvasi Elina - Kiitos kuvasta! :)
Meille 75 minuutin tankotanssitunnin piti Heidi. Tunnin aikana hän näytti meille muutamia helpohkoja ja aloittelijoille sopivia liikkeitä, joita sitten pääsimme testailemaan. Kun katsoo kokenutta tankotanssijaa, liikkeet näyttävät sulavilta ja keveiltä. Kun itse taas koettaa rystyset valkoisina pitää tangosta kiinni, voi todeta lajin todellisen rankkuuden. Vielä paremmin sen voi havaita seuraavina päivinä, sillä aikamoisen kokovartalojumin reilun tunnin tankotanssitunti sai aikaiseksi. Lajissa tarvittava hyvä kehonhallinta kuitenkin kiehtoo kovasti, joten mieli tekisi päästä kokeilemaan tätä vähän useamminkin. Myös ilmajooga voisi olla mielenkiintoinen lajituttavuus!

Jyväskyläläisten tankotanssiharratsajien taidonnäytteitä pääsee muuten ihastelemaan Raudanluja 2016 -kalenterin sivuilla. Kalenterin tuotto menee Hope Ry:lle ja sitä kautta lasten ja nuorten urheiluharratsuksen tukemiseen. Kalenteriin voi tutustua osoitteessa http://www.tangolla.fi/ .

Tässä tankotanssitunnille osallistuneet IWELLOjengiläiset!

Tässä vielä tuntimme ohjaajan taidonnäyte - aika huikeata vai mitä?


Hyvä uutinen onkin se, että Ready Set Pole haluaa tarjota blogiemme lukijoille 25 %:n alennuksen tankotanssin ja ilmajoogan starttikursseista, joilla lajiin pääsee tutustumaan helposti. Alennus on voimassa sunnuntaihin 7.11. 2015 saakka. Ilmoittautua voi netin kautta seuraavista linkeistä:Kirjoita ilmoittautuessasi lisätiedot kenttään “Kotvasia" -25%, niin saat alennuksen.

Hemmottelupäivän seuraavista etapeista kirjoittelen teille myöhemmin. Nyt jään haaveilemaan tankotanssitunneista! ;) tiistai 13. lokakuuta 2015

Lämmintä syksyyn!

Syksyn sävyt ovat nyt mielettömän kauniita ja houkuttelevat tarttumaan kameraan. Pienellä lahjonnalla sain onneksi isomman neitimme houkuteltua pieneen kuvaussessioon talvipitsipipo päässään.

Talvipitsipipo on ollut tekemistäni pipoista ehkä kysytyin, mutta harmikseni juuri tuo meleerattu harmaa talvitrikoo on kiven alla, eikä sitä ole ollut läheskään aina saatavilla. Pienen pätkän sain sitä viime viikolla ja nyt olisikin muutama pipo varastossa. Jos haluat itsellesi oman talvipitsin, niin nyt on muutama kappale lisätty verkkokauppaan. Sinne pääset sivupalkin kuvakkeesta tai osoitteesta www.kotvasia.fi.

Talvitrikoo on ihanan lämmintä ja pehmeätä trikoota, jonka nurja puoli on nukattu. Neidillä on päässään L-koon pipo, joka alkaa olla aika sopiva nyt neljävuotiaalle neidille. Sama koko menee useimmille aikuisillekin.

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Hyvää treeniä kirpeässä syyssäässä - IWELLOjengin lukijatreeni!

Viime viikon torstaina saimme treenata IWELLOjengin kanssa vähän totuttua suuremmalla kokoonpanolla, kun Tuomiojärven rannassa pidettiin lukijatreeni, jonne meidän lisäksemme kokoontui parisenkymmentä blogiemme lukijaa.Ilta oli treenaamiselle mitä mainion - saimme liikkua yhdessä kirpeässä syyssäässä ja samalla ihailla kaunista punertuvaa taivaanrantaa. Oli myös tosi mukavaa tavata blogiemme lukijoita! Satuitko sinä 
olemaan paikalla?

Tuomiojärven rannan uudehko street workout -alue on muuten hyvä liikuntapaikka jyväskyläläisille. Erilaisten telineiden ja tankojen avulla voi treenata tehokkaasti oman kehon painoa vastuksena käyttäen. Treenin aikana teimme kahdeksaa eri liikettä kaksi kierrosta. Liikkeinä oli muun muassa dippiä ojentajille, selkiä, vatsarutistuksia, käsilläseisontaa (!) ja askelkyykkyjä. Telineitä voi käyttää monella eri tavalla, sillä vain mielikuvitus on rajana. Kannattaa käydä testaamassa ja ottaa vaikka lapset mukaan puuhastelemaan.
Mukana lukijatreenien taustalla oli myös monta yhteistyökumppania, jotka olivat lahjoittaneet tuotteitaan pussukoihin, jotka jaettiin treenin osallistuneille lukijoille. On ilo huomata, että niin moni yritys halusi lähteä mukaan tuomaan hyvää mieltä projektissa, jonka yhtenä kantavana teemana on nimenomaan liikunnan ilo! Yhteistyökumppaneina olivat Keskimaa, Cloetta, NU3, Ninni Moi, The Body Shop, Lavera, Harjun paperi, Novelle, Vitamin Well ja Raikastamo. Lukijatreeni oli oikeastaan IWELLOjengimme viimeinen virallinen yhteistreeni. Vielä on jäljellä lopputestaus ja yhteinen hemmottelupäivä. Luulempa silti, että tällä jengillä kokoonnumme vielä muulloinkin, vaikka virallinen osuus alkaa olla finaalissa.

Jos sinä tahdot päästä osaksi vastaavanlaista projektia ja huippujengiä, se on nyt mahdollista. Uusi IWELLLOjengi nimittäin starttaa Jyväskylässä 19.10. Katso tarkemmat tiedot valmennuksesta ja ilmoittautumisohjeet TÄSTÄ LINKISTÄ. Minulle parasta tässä projektissa ovat olleet loistava tiimi ja uudet inspiroivat tavat liikkua! 


Kuvista kiitos Kertulle ja Heidille! 

perjantai 9. lokakuuta 2015

Mistä on pienet tytöt tehty?

Tänään vietetään Roosa nauha -päivää ja sunnuntaina kansainvälistä tyttöjen päivää. Molemmat päivät ansaitsevat oman huomionsa. Tällaisina päivinä voi olla onnellinen, että on syntynyt Suomeen. Täällä saavat kasvaa myös omat rakkaat tyttömme. Ihan kaikkialla maailmassa tyttönä eläminen ei olekaan ihan yhtä helppoa kuin täällä meillä. Siispä haluankin rohkaista ihan jokaista naista ja tyttöä olemaan ylpeä tyttöydestään, juuri sellaisena kuin sen itse haluaa tuoda esille.

Meillä on lähipiirissämme sekä ihastuttavia pieniä miehiä että varsin valloittavia pikkuneitejä. Viikko sitten maailmaan tupsahti yksi uutukainen kappale jälkimmäisiä, ja häntä pääsin ihastelemaan tänään. Päivän teemaan sopivasti ompelin viemisiksi Viljamin puodilta kankaiden yönä tilaamastani pingviinikankaasta haaremihousut. Kaava on piirretty vanhoista housuista. Resoreista tein sen verran pitkät, että niitä kääntämällä housujen käyttöikä on pitkä.Samaisesta kankaasta ompelin meidän pienemmälle neidillemme hihattoman tunikan. Tätä ei vielä ole sovitettu, mutta toivon, että koko osui nappiin. Tässäkin kaava on piirretty vanhan tunikan avulla. 

Isosisko puolestaan valitsi itselleen Viljamin puodin kangaspaketista pandakankaan. Siitäkin oli tunika ommeltava. Tässä kaavana sovelsin Ruska-mekon kaavaa siten, että jätin siitä hihat pois ja kavensin ja lyhensin hieman helmaa. Tuli oikein näppärä hihaton Ruska-tunika. On testattu jo käytännössäkin, mikä näkyy rinnuksen tahroista..

Ruska-tunikasta syntyykin sopiva aasinsilta syyslomaan. Se nimittäin alkoi nyt! Hyvää lomaa kaikille, jotka vietätte sellaista ja kaikille muille mukavaa viikonloppua! :)

Pari vuotta sitten kirjoittamani Ihanat tytöt -tekstin voit käydä lukemassa TÄSTÄkeskiviikko 7. lokakuuta 2015

HIIT - High Intensity Interval Training

Hyvinvointivalmennuksessa on käsillä viimeiset viikot! Huomaa taas, että pari kuukautta on kulunut ihan hurjan nopeasti. Tavoitteenani oli taas pikkuhiljaa innostua parantamaan lihaskuntoani. Myönnettävä kuitenkin on, että vieläkään en omista salikorttia. Syksyn kirpeät illat ovat houkuteelleet mieluummin ulos kuin salille.

IWELLO:n projektissa hienoa on kuitenkin ollut se, että olemme tehneet yhdessä monta tehokasta lihaskuntotreeniä ulkoilmassa, ja ihan samoja treenejä voi tehdä kotipihassa tai talvella vaikka omassa olohuoneessa.

Olen aina ollut vähän skeptinen sen suhteen, kuinka hyvin kotikuntopiireissä saa tehoja irti. Tämän projektin aikana olen kuitenkin tehnyt monta lihaskuntotreeniä kotona ja saanut niissä kyllä ihan kunnolla hien irti ja lihakset hapoille. Taitaa siis olla kiinni vain siitä, että ottaa aikaa itselleen vähintään puoli tuntia niin, ettei sarjoja tarvitse turhaan keskeyttää ja tekee liikkeet ajatuksen kanssa ja tehokkaasti.


Viime viikolla IWELLOn valmentaja Sanna vetikin meille hyvän HIIT-treenin Jyväskylän Harjulla. HIIT tulee sanoista High Intensity Interval Training ja tarkoittaa sitä, että sarjat tehdään kovalla teholla intensiivisesti ja palautukset ovat lyhyitä. Näin tehokas treeni ei edes kestä kovin kauaa. Täytyy myöntää, että juuri tällainen treenaaminen on sitä, mistä minä pidän - kun treenataan, treenataan kunnolla! Tämä on ehdottomasti ollut hyvinvointiprojektin treeneistä minun suosikkini!

Teimme esimerkin omaisesti kaksi HIIT-treeniä. Ensimmäisessä tehtiin kyykkyä, punnerruksia, lankutusta ja selän ojentajia niin, että kutakin liikettä tehtiin 20 sekuntia, jonka jälkeen pidettiin 10 sekunnin palautus. Yhteensä näitä neljää liikettä tehtiin neljän minuutin ajan. Tämän jälkeen pidettiin pidempi kahden minuutin tauko, jonka jälkeen neljän minuutin treeni toistettiin.  
Toisessa HIIT-vaihtoehdossa tehtiin kolme liikettä: kyykky+ylöstyöntö, vatsat ja lankulle hyppy+punnerrus. Kutakin tehtiin kolme kierrosta niin, että ensimmäisellä tehtiin 21 toistoa, toisella 15 toistoa ja kolmannella 9 toistoa. IHANAN KAMALAA!

Lopuksi vielä juostiin vähän portaita, mikä olikin minulle tuttua. Kesän aikana tuli tehtyä porrastreeni jos toinenkin! Tehokkaan treenin jälkeen piti toki vielä poseerata muutamassa porukkakuvassa.

Tällaisten naisten kanssa sinulla on muuten mahdollista päästä treenaamaan huomenna Jyväskylässä Tuomiojärven rannalla. Tarkemman tiedot lukijatreenistä voit lukea TÄSTÄ POSTAUKSESTA. goodie bag -paikat ovat jo menneet, mutta treenaamaan voit ehdottomasti tulla, vaiket olisikaan ilmoittautunut. Nähdään!sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Sosekeittoa ja siemennäkkäriä

Vaikka julisitinkin viikolla, etten erityisemmin pidä ruuanlaitosta, ruokaa on kuitenkin tehtävä. Siispä pyrin tekemään ruokaa usein niin paljon kerralla, että siitä syö useamman aterian. Viime viikolla tein heti alkuviikosta ison satsin kasvissosekeittoa, jonka yhtenä raaka-aineena käytin kesäkurpitsaa. 


Vinkin tähän keittoon sain naapurilta. Keittoon laitoin kesäkurpitsaa, porkkanaa, perunaa ja sipulia. Kolmea ensimmäistä laitoin suurin piirtein saman verran kaikkia. Sipulia puolestaan laitoin yhden keskikokoisen. Nämä sitten keitin pehmeäksi suolalla maustetussa vedessä ja soseutin koko helahoidon sauvasekoittimella. Sitten lisäsin puoli pakettia Koskenlaskijaa, vähän pippuria ja lorauksen sweet chili -kastiketta. Lisäkkeeksi paahdoin kurpitsansiemeniä ja pekonia. Ai että, tästä tuli asteen verran tavallista fiinimpi kasvissosekeitto!

Kylkeen tein vielä ihanaa siemennäkkäriä, jonka ohje on myös alkujaan naapurilta saatu. Tätä olen tehnyt jo useamman kerran, sillä isokin satsi tulee syötyä melko nopeasti. Omassa versiossani vaihtelin vähän siemeniä sen mukaan, mitä kaapissa oli, mutta alkuperäinen ohje kuuluu näin:

Siemennäkkäri (kaksi pellillistä)

4 dl tattarijauhoja
1 dl pellavansiemeniä
2 dl seesaminsiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä
2 tl suolaa
5 dl vettä
1 dl öljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Levitä taikina leivinpaperin päälle, kahdelle pellille ohueksi kerrokseksi. Helpointa tämä on, jos taikina on melko löysää. Voit siis lisätä taikinaan vettä niin paljon, että se on kaadettavissa ja nuolijalla levitettävissä. Paista 150 asteessa tunti. Itse paistoin molemmat pellit yhtä aikaa kiertoilmauunissa. Uunista otettaessa näkkäri kuuluu olla rapsakkaa kauttaaltaan. 

Siemenet voi paahtaa aluksi pannulla niin halutessaan. Näin niistä saa irti kaiken mahdollisen maun. Itse olen laiska ja heitän yleensä siemenet sellaisenaan taikinaan. Hyvää tulee niinkin! Täällä viikonloppuun on kuulunut monenmoista. Perjantaina myrsky ulvoi nurkissa, lennätti trampoliinin metsään monen kymmenen metrin päähän ja repi katolta peltejä. Eilen päivällä pääsin nauttimaan teatterista ja hyvästä kirjallisuudesta. Iltaa vietimme perheen kanssa pizzaa syöden ja saunoen. Tänään olisi vuorossa vielä yhdet pihasynttärit! 

Hauskaa tulevaa viikkoa! :)


keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Syksyä sisälläkin

Syksyllä kaipaan sisustukseen tummempia sävyjä. Siispä sohvalle on kerääntynyt läjä tummia tyynynpäällisiä ja tummanharmaa viltti. Kesän terassilla oleillut vanha ikealainen peltipöytä siirtyi sohvan viereen kylmyyttä karkuun. Siihen on hyvä laskea vaikkapa kupponen kuumaa tai kuten näissä kuvissa, muutama syksyisestä kukkapenkistä taitettu oksa. En tiedä, mitä nämä kukat ovat nimeltään, mutta availevat tummanvioletteja kukkiaan vasta nyt ja kestävät maljakossakin kauan. Omassa pihassamme näitä ei (vielä) ole, mutta äidin kukkapenkissä ne rehottavat siihen malliin, että keväällä sieltä voisi pari alkua joutaa meillekin (vink, vink).

Olen huono päivittämään sisustusta vuodenaikojen mukaan. Lähinnä syksyisin ja keväisin vaihtuvat sohvatyynyjen päälliset. Kesäisin olen päätynyt ottamaan monet verhot kokonaan pois ikkunoista. Silloin haluan kaiken mahdollisen valon myös sisälle. Syksyllä taas vähitellen ripustelen verhoja takaisin ikkunoihin. Aika harvoin löydän itseni sisustusostoksilta muualta kuin kirpputorilta. Kun viime syksynä olin vailla tummia sohvatyynyjä, päädyin värjäämään vanhat valkoiset pesukoneessa harmaiksi. Tämä oli oikein onnistunut ratkaisu, eikä kaappiin päätynyt lojumaan vanhoja tyynynpäällisiä. 

Päivitetäänkö teillä sisustusta vuodenaikojen mukaan? 

 maanantai 28. syyskuuta 2015

Ihan tavallista ruokaa

Meillä syödään ihan tavallista ruokaa. Aika usein pöydässä on makaronilaatikkoa, kinkkukiusausta tai kanaa ja riisiä - niitä ruokia, joista lapset pitävät. Välillä jopa lämmitän purkkihernekeiton tai heitän kaupan pinaattiletut paistinpannulle. Viikonloppuisin saatamme joskus panostaa ruuanlaittoon vähän enemmän, mutta meillä ei varsinaisesti harrasteta ruuanlaittoa. Tunnustan, että en oikeastaan edes pidä juurikaan arkisesta kokkauksesta. Ennemminkin se on pakollinen paha.

Säännöllisistä ruoka-ajoista kuitenkin pidämme kiinni ja joka päivä istahdamme yhteisen aterian ääreen. Syömme aina samaa ruokaa koko perhe. En ole koskaan ollut minkään valtakunnan dieetillä. En ole myöskään koskaan kokeillut maidotonta, gluteenitonta, vähähiilarista tai sokeritonta ruokavaliota. Kuulostan ihan hirveän tylsältä tyypiltä, mitä tulee ruokaan ja ravitsemukseen.

IWELLOn hyvinvointiprojektin yhtenä tavoitteenani oli järkeistää ruokavaliotani. En oikein tiennyt edes, mitä sillä tarkoitin. Toissaviikolla tehtävänämme oli sitten kirjata muutaman päivän ajan Fatsecret-sovellukseen kaikki syömämme ruoka-aineet. En aluksi oikein tiennyt, mitä tästä olisin ajatellut, sillä en koskaan ollut laskenut kaloreita enkä sellaiseen kokenut tarvetta nytkään. Päätin kuitenkin tarttua tehtävään, jotta kerrankin havainnollistuisi kunnolla, mitä oikeasti päivän aikana syön. Kirjasin ylös jokaisen suupalan ja päivän päätteeksi hämmästelin syödyn ruuan määrää. Syön oikeasti päivässä melko paljon!

Kun yhteistapaamisessa sitten käsittelimme ruokapäiväkirjojamme tarkemmin, lopputulemana oli, että saan ihan oikeasti syödä aika paljon, jotta painoni pysyy näissä lukemissa, joissa se nyt on. Pääasiassa toki syön ihan tavallista ruokaa ja annoskoot ovat yleensä inhimillisiä. En vedä suklaata päivittäin levytolkulla, ja pizzapäivätkin ovat harvassa. Pieni herkku jokaiseen päivääni kuitenkin kuuluu, ja päätin, että siitä on ihan turhaa opetella pois, sillä se tuskin ruokavaliotani pilaa, jos kokonaisuus on muuten hyvä. Pari palaa tummaa suklaata kahvin kanssa lisää kuitenkin ihan varmasti mielenterveyttä!

Ruokapäiväkirjoistani ei siis paljastunut mitään radikaalia. Toki proteiinia suhteessa hiilareihin voisin saada ruokavaliostani vähän enemmän, ja tuohon proteiinin saantiin olenkin yrittänyt nyt panostaa vähän enemmän. Tarvittavan lisäproteiinin saa kuitenkin melko helposti lisäämällä aamu-, väli- tai iltapalaan vaikkapa rahkaa tai raejuustoa. Itselleen sopivan proteiinin määrän voi muuten helposti laskea kertomalla painonsa luvulla luvuilla 1,2 ja 1,8. Päivittäin saatavan proteiinin määrän tulisi siis sijoittua noiden kahden luvun välille. Esimerkiksi 60 kiloisen ihmisen tulisi saada proteiinia ruuasta päivittäin 72 - 108 g.

Ravintorintamalta ei siis juurikaan mitään uutta. Jatkan kutakuinkin samaan malliin. Syön vatsan täyteen tavallista arkista ruokaa ja palkitsen itseni sopivasti herkuilla, kun siltä tuntuu.

perjantai 25. syyskuuta 2015

IWELLOjengin lukijatreeni - ilmoittaudu mukaan nyt!


IWELLOjengin hyvinvointiprojektissa parasta on ollut yhdessä treenaaminen ja sen toteaminen, että hyvän treenin voi tehdä missä vain - kotipihassa, puistossa tai vaikka lähimetsässä. Nyt sinullakin on mahdollisuus kokeilla treeniä hauskassa seurassa street work out -tyyliin.

Toivotan nimittäin nyt juuri Sinut tervetulleeksi IWELLOjengin kaikille avoimeen ja ilmaiseen lukijatreeniin, jossa opit treenaamaan ilman kuntosalia oman kehosi painoa hyödyntäen. Älä epäröi, sillä harjoitus sopii kaikenkuntoisille. Treeniseuraksi saat kymmenen iloista bloggaajaa!

Aika: 8.10.2015 klo 18 - 19.30

Paikka: Jyväskylässä, Tuomiojärven rannalla oleva Street work out -alue (Jos paikka ei ole tuttu, tule klo 17.50 M-kotiväylän eteen osoitteeseen Tuomiojärventie 15.)

Pieni sade ei haittaa treenaamista, mutta myrskysäällä treeni perutaan.

20 ensimmäisenä ilmoittautunutta saa kotiinviemiseksi mukavan goodiebagin, joka sisältää monen hienon yhteistyökumppanin tuotteita!

Sitova ilmoittautuminen alkaa kaikissa IWELLOjengin blogeissa yhtä aikaa, joten nopeus on valttia! Ilmoittaudu mukaan lähettämällä s-postia osoitteeseen iwellojengi@gmail.com. Kirjoita viestiin nimesi, yhteystietosi ja tieto, minkä blogin kautta sait kutsun. Treeniin voit toki tulla ilmoittautumattakin!


Tule mukaan ja tuo kaverisikin!


Yhteistyössä mukana:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...