Olen saanut ystävältäni Riikalta joskus ohjeen ihanaan feta-tomaattipiiraaseen, jonka pohjaan tulee perunasosejauhetta. Perunasosejauhepohja on mielestäni paras pohja melkein mihin tahansa suolaiseen piirakkaan. Tällä kertaa en kuitenkaan löytänyt arkistoistani kyseistä ohjetta, eikä perunasosejauhettakaan ollut kaapissa, joten sovellettava oli. Tästäkin piiraasta tuli kyllä herrrkullinen :)
Feta-tomaattipiirakka
Pohja
3 dl vehnäjauhoja
11/2 dl kaurahiutaleita
1/2 tl suolaa
150 g voita tai margariinia
1/2 - 1 dl kylmää vettä
Täyte
3 kypsää tomaattia
200 g fetaa
ruukku tuoretta basilikaa
2 kananmunaa
2,5 dl ruokakermaa
ripaus mustapippuria
Nypi pohjaa varten margariini tai voi ja kuivat aineet. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina voidellun vuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia.
Viipaloi tomaatit ja kuutioi feta. Lado esipaistetun pohjan päälle tomaattiviipaleet. Lisää sitten päälle feta ja basilikanlehdet. Sekoita ruokakerma, kananmunat ja pippuri. Kaada seos tomaattien ja fetojen päälle. Paista piirakkaa vielä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Anna piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Maistuu myös kylmänä!
Kylläpä muuten onkin ihanaa saada edes jotakin satoa omasta pihasta! Kylvin keväällä siemeniä vain vähän, mutta basilikat, sitruunamelissat ja ruohosipulit saan tänä kesänä ainakin omasta takaa. Ensi kesänä varmasti satoa tulee jo paljon monipuolisemmin! :)