lauantai 14. joulukuuta 2013

Salamaharjoituksia ja objektiivipohdintaa

Aika monella bloggaajalla taitaa olla tähän vuodenaikaan sama ongelma: päivä on lyhyt ja illalla valo ei riitä kuvaamiseen. Meillä on ollut jo pari vuotta käytössä lisäsalama, mutta en ole juurikaan jaksanut innostua opettelemaan sen käyttöä, sillä ihan helppoa se ei ole. Eräänä pimeänä iltana päätin kuitenkin kokeilla kuvata lasilyhtyihin istuttamiani hyasintteja salamavalon kanssa. Alla näkyy lopputulos. Nämä kuvat ovat mielestäni yllättävän hyviä, sillä näitä ei ole nyt myöskään muokattu lainkaan. Vertailukohtana olisi tietysti hyvä olla vielä illalla otettuja kuvia, joissa salamaa ei ole käytetty, mutta niitä ei nyt ole. Kokeilin myös kameran omaa salamaa, mutta siinä valo on aika raaka, kun salaman suuntaa ei voi muuttaa. 
Tänään puolestaan otin samasta kohdasta muutaman kuvan päivänvalossa, ilman salamaa. Näitäkään kuvia ei ole muokattu millään tavalla. Ero on kyllä huomattava, mutta toisaalta illalla otetuissa salamavalokuvissa on ihan kiva tunnelma. Tietysti niissäkin valon väri olisi eri, jos valkotasapainoa muokkaisi hieman.
Lisäksi täällä olisi kova objektiivikuume. Nyt käytössä on Sigman 17-50 mm/F2,8 EX HSM. Vanhan kameran mukana meni Canonin 50 mm/F1,8 ja sen valovoimaa on ollut hieman ikävä. Nyt harkinnassa olisi siis Sigman 50 mm/F1.4.

Mites te muut valokuvauksesta kiinnostuneet bloggaajat, mitä objektiiveja suosittelisitte ja tuleeko teidän käytettyä salamaa? 7 kommenttia:

 1. Mulla ei oo lisäsalamaa, mutta ajattelin sen vielä joku päivä hankkia. Kameran omallekin salamalla voi saada jotain tehtyä, kun laittaa paperin eteen ja suuntaa sillä valon kattoon.
  Otan monia kuvia Canonin 50mm/f1.8 objektiivilla ja se on kyllä käyttökelpoinen. Harkitsin itekin tota Sigman f1.4 mutta siinä terävyysalue olisi niin minimaalinen ja harvemmin kuvaan niin pieniä yksityiskohtia. Joudun nykyään ottamaan melkein kaikki kuvat hämärässä ja mulla on apuna ollut ainoastaan valkotasapaino ja ev-säätö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sillä kameran omallakin salamalla voi tosiaan vähän kikkailla, mutta onhan tuo lisäsalama ihan hyvä hankinta ollut :) Meille on nyt tulossa tuo Sigman 1.4 ja siinä se valovoima erityisesti kiehtoo ja syväterävyyttähän saa säädettyä suurentamalla tai pienentämällä f-lukua (av-asetus). Kannattaahan se objektiivi tietysti valita sen mukaan, minkälaisia kuvia eniten ottaa. :)

   Poista
 2. Illalla kuvatessa itse suosin jalustaa ja meillä on yleensä aika paljon valoja päällä jos iltaisin kuvaan niin sillä tavoin pärjää ilman lisäsalamaa. Itse olen suosinut nyt tosi paljon canonin 40 mm :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalusta on kyllä tosiaankin tärkeä, jos pimeässä kuvaa. Meidän pitäisi hankkia uusi, vähän jykevämpi jalustakin, kun kamera (7D) alkaa olla jo aika painava.. :)

   Poista
 3. Pointsit salamaopettelusta! Mä aina pyydän H:n apuun käyttämään salamaa kun en ole jaksanut perehtyä sen käyttöön. ;)

  VastaaPoista
 4. Mulla kanssa uusi objektiivi haaveissa:) Saas nähdä, toisiko joulupukki sellaisen... Tulepas muuten kurkkaamaan blogiani, siellä on sulle jotain:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Tulen kurkkaamaan :) Millaista objektiivia sinä muuten olet suunnitellut hankkivasi/toivonut?

   Poista

Kiva kun jätät kommentin! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...