maanantai 31. elokuuta 2015

Toinen hyvinvointiviikko - haasteena välipalat

Toisella IWELLOjengin kokoontumisella puhuimme ravinnosta. Ruokavalio saa yleensä aikaan vilkasta keskustelua, sillä mediassa vouhkataan jatkuvasti jos jonkinnäköisestä superruokavaliosta. Välillä pinnalla on ollut rasvaton ruokavalio, kun taas välillä vähähiilarinen on ollut avain terveyteen. Nyt trendinä taitaa olla gluteeniton ruokavalio. Vähemmästäkin menee pää sekaisin, kun ei pysy perässä, mitä saa syödä ja mitä ei. Joillekin nämä erikoisruokavaliot saattavat toki tuoda helpotusta tiettyihin oireisiin, ja jotkut eivät ihan oikeasti siedä maitoa tai viljoja. Jotenkin helpottavalta kuitenkin tuntui, kun Iwellon Henna kertoi, että perusterveellinen lautasmallin mukainen ruokavalio on hyvä ja toimiva. Kyllähän minä sen tiesin, mutta joskus tässä tiedon tulvassa eksyy miettimään, pitäisikö itsekin kokeilla sitä tai tätä, vaikka periaatteessa olo omassa kropassa on ihan hyvä. Siispä on paikallaan, että joku sanoo sen ääneen. Kun kroppa toimii, kuten sen pitää, ei ole tarvetta tehdä radikaaleja muutoksia ruokavalioon. 

Saimme kuitenkin kotitehtäväksi miettiä yhden muutoksen, jonka tekisimme ruokavalioomme tällä viikolla. Minun ei tarvinnut tätä muutosta kauaa miettiä, sillä kompastuskiveni on selkeästi liian pitkä ateriaväli. En yleensä muista ottaa töihin välipaloja, joten ateriaväli saattaa kasvaa monen tunnin mittaiseksi. Jos syön lounaan töissä klo 11, on iltapäivällä kotiin tullessa kiljuva nälkä. Siispä syön yleensä vähän liian tuhdin iltaruuan, jonka jälkeen olo on koko illan vetämätön. Tämän viikon tavoitteena on siis opetella ottamaan töihin mukaan terveellisiä eväitä. Olenkin koettanut miettiä, mitä kaikkea töihin voisi helposti viedä mukanaan. Listalle kuuluvat ainakin hedelmät, pähkinät, rahka, avokadot, Real ja keitetyt kananmunat. Lisää välipalavaihtoehtoja pitäisi kuitenkin keksiä. Tulisiko sinulle jotakin mieleen? 

Viikonloppuna kotona on kiva tehdä vaihtelevia välipaloja. Erilaisia smoothieita ja rahkoja tuleekin tehtyä aika usein. Eilen tein pitkästä aikaa myös banaanilettuja, joissa on hyvä combo sekä hiilareita että proteiinia. Tähän välipalaan on myös ainekset kaapissa lähestulkoon aina. 


Muutama tunti tuhdin banaanilettuannoksen jälkeen energiaa riitti hyvin reippaaseen juoksulenkkiin. Olen joutunut miettimään melko paljon, mitä ja milloin ennen juoksulenkkiä kannattaa syödä, sillä vatsani ärtyy helposti, jos ennen lenkkiä on tullut syötyä vääränlaista evästä. Tuolloin lenkin jälkeen ylävatsa voi olla pitkäänkin tosi kipeä, jolloin juoksun jälkeinen hyvänolon fiilis jää taka-alalle. Nyt pikkuhiljaa olen alkanut oppia, mikä lupaa toivottavasti hyvää parin viikon päästä koittavalle puolimaratonille! 

Ravintoasioiden lisäksi ehdimme torstaina IWELLOjengin kanssa myös hieman treenaamaan. Teimme tehokkaan keskivartalon lihaksia vahvistavan core-treenin, ja täytyy todeta, että melko tehokkaalta vaikutti, sillä vatsalihakset ovat vieläkin kipeät. Googlettelemalla netistä löytyy monia erilaisia core-treenejä, joita on helppo tehdä myös kotona. Itsekin olen aktivoitunut hieman lihaskuntoharjoittelun kanssa, sillä muutamaan otteeseen olen tehnyt kotona tehokkaita kuntopiirejä. Aina aikaa liikunnalle ei tarvita hurjan paljon, jos tehot ovat kunnossa! Kotona tehokas treenaaminen vain vaatii lyhyen oman ajan ja kovan itsekurin. ;)

IWELLOjengin kuulumisia voit muuten seurata kaikkien kymmenen blogin lisäksi myös Instagramissa tägeillä #IWELLOjengi ja #hyvinvointi10. Leppoisaa viikonjatkoa - sitä yritän toivottaa myös itselleni, vaikka tiedän, että rästitöiden lista sen kun kasvaa ja tiedossa on jälleen kerran kiireinen viikko. Mentaaliharjoituksetkin ovat siis menossa. 

6 kommenttia:

 1. Jee, tsemppiä töihin ja treeneihin! Itse en pärjää töissä ollenkaan ilman välipalaa. Mulla on yleensä mukana joku rahka/marjat/mysli-hommeli pakastepurkissa. Siitä tulee työpaikan jääkaapissa seistessä oikeastaan tuorepuuro. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, voishan sitä sekoittaa valmiiksi lisukkeet rahkaan. Enpä ollutkaan ajatellut!

   Poista
  2. Niinpä, voishan sitä sekoittaa valmiiksi lisukkeet rahkaan. Enpä ollutkaan ajatellut!

   Poista
 2. Banaanilettuja voisi kokeillakin tehdä. Löysin Yhteishyvästä myös rahkapannariohjeen, sekin on kokeilun alla. Tsemppiä ja voimia viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahkaletut ovat ainakin hurjan hyviä, joten varmaankin myös rahkapannari on!

   Poista
  2. Rahkaletut ovat ainakin hurjan hyviä, joten varmaankin myös rahkapannari on!

   Poista

Kiva kun jätät kommentin! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...